آیا میخواهید خواب بهتر، رژیم غذایی سالمتر و حالت عمومی شادتری داشته باشید؟ دکتر تلویزیون در مورد هر یک از این موارد توصیههایی دارد.
اینترنت پر از ترفندهای سلامتی است، برخی از آنها مفید هستند، برخی ناکارآمد و برخی حتی ممکن است ضرر آور باشند. تشخیص اینکه کدام ترفند موثر است و کدام نه، ویژهٔ زمانی است که موضوع به غذا و تغذیه مرتبط باشد. دکتر مایکل موزلی، از مجله بیبیسی ساینس فوکوس، هفت توصیه علمی برتر خود را برای بهبود سلامتی ارائه میدهد تا به شما کمک کند تا حقیقت را از افسانهها تشخیص دهید.
اگر به دنبال راهحلهای سادهتری هستید که میتوانید در برنامه روزانه خود برای بهبود رژیم غذایی، خواب، ورزش و موارد دیگر اجرا کنید، پادکست او با نام “Just One Thing” را میتوانید مطالعه کنید.
1.رژیم غذایی مدیترانه ای داشته باشید
بعضی از مواد موجود در رژیم مدیترانه (مانند ماهی چرب و روغن زیتون) دارای خواص ضد التهابی هستند و تحقیقات زیادی نشان میدهد که التهاب مغز ممکن است با افسردگی و اضطراب مرتبط باشد. همچنین، غذاهایی که بخش اصلی رژیم مدیترانه را تشکیل میدهند، باعث تقویت باکتریهای “خوب” در روده میشوند و این باکتریها نیز مواد ضد التهابی تولید میکنند. این نوع غذاها به “روانبیوتیک” شهرت یافتهاند.
در قالب یک مجموعه پادکستی با نام “Just One Thing” برای بیبیسی، با دکتر کرستن بردینگ هارولد، محققی از دانشگاه کالج کورک، گفتگو داشتم. او جزء تیمی بود که اولین بار از مفهوم “روانبیوتیکها” استفاده کرد.
در یک تحقیق جدید، از داوطلبانی خواسته شد تا غذاهایی که او توصیه میکند و که را “غذای دوستدار میکروبها” معرفی کرده، مصرف کنند. این غذاها شامل غلات کامل، میوهها و سبزیجات بیشتر و غذاهای تخمیر شده مانند کفیر (نوعی ماست تخمیری) است و پروبیوتیک زیادی دارند.
پس از انجام تحقیق، تغییرات قابل توجهی در میکروبیوم روده و خلق و خوی شرکت کنندگان مشاهده شد. بعد از چهار هفته رژیم غذایی، شرکت کنندگان کمتر استرس داشتند و خلق و خو بهتری نشان میدادند. بنابراین، نتایج اولیه نشان میدهد که رژیم غذایی مناسب برای میکروبها واقعاً میتواند به خلق و خو و سلامت روانی کمک کند.
2.برای پایین نگه داشتن فشار خون، چغندر و سیر فراوان بخورید
یک فشار خون سیستولیک سالم ایدهآل بین 90 تا 120 میلیمتر جیوه قرار دارد. پس اگر فشار خون شما کمی بیشتر از این مقدار باشد، چه کارهایی میتوانید انجام دهید؟ کاهش وزن، افزایش فعالیت و ترک سیگار همگی میتوانند به شما کمک کنند، ولی برخی مواد غذایی هم ممکن است مفید باشند – دقیقاً همین موضوع را در برنامه “Trust Me, I’m A Doctor” زمانی که با دکتر اندی وب در کینگز کالج لندن یک آزمایش کوچک انجام دادیم، مشاهده کردیم.
هدف ما این بود که ببینیم آیا چغندر، سیر و هندوانه میتوانند فشار خون را کاهش دهند. گفته میشود که این سه غذا با افزایش سطح اکسید نیتریک در بدن کار میکنند که باعث گشاده شدن رگهای خونی و کاهش فشار خون میشود.
نتایج چطور بود؟ میانگین فشار خون سیستولیک در ابتدا 133.6 میلیمتر جیوه بود، اما با رژیم غذایی حاوی چغندر به 128.7 میلیمتر جیوه کاهش یافت. مصرف دو حبه سیر در روز نیز موجب کاهش به 129.3 میلیمتر جیوه شد.
5 میلیمتر جیوه کاهش فشار خون به نظر ممکن است کم باشد، ولی تحقیقات نشان میدهد که اگر این تغییر حفظ شود، خطر سکته و حمله قلبی را تا حدود 10 درصد کاهش میدهد.
من دوست دارم سیر را و از طرفی در بشقاب خود از چغندر و سبزیجاتی مانند راکت، اسفناج، شاتوت و کلم بروکلی استفاده کنم، زیرا اینها غنی از نیترات هستند و میتوانند سلامت قلبی را حفظ کنند.
3. کافئین همه چیز بد نیست:
گاهی حتی فواید زیادی برای سلامتی دارد
علاوه بر طعم خوب، چیزی که من در مورد چای و قهوه دوست دارم، این است که آنها محرکهستند و حاوی کافئین، یکی از پرمصرفترین مواد روانگردان جهانی است. این ماده کریستالی سفید، توسط گیاهان برای مقاومت در برابر حملات حشرات تولید میشود.
چای و قهوه نه تنها در صبحها برای من انرژی میآورند، بلکه شواهد زیادی نشاندهنده استفادههای سلامتی از کافئین وجود دارد که برخی از آنها برای قهوه قابل توجهتر از چای است.
یک مرور جامع از مطالعات مصرف قهوه و سلامت، با نام “مصرف قهوه و سلامت: بررسی چتر متاآنالیز نتایج سلامتی چندگانه” در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شده و بیش از 220 مطالعه را مورد بررسی قرار داد. این مرور نشان داد که مصرف قهوه با خطر کمتری از بروز بیماریهای قلبی و سرطان مرتبط است، احتمالاً به دلیل وجود آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضد التهابی در قهوه است. همچنین، مصرف قهوه با کاهش خطر بروز آلزایمر و بیماری پارکینسون نیز مرتبط بوده است.